Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z gruszki i szynki parmeńskiej
Robimy sos miodowy (vinegret) mieszamy ocet, oliwę z oliwek i miód do uzyskania jednolitej, mętnej konsystencji, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.
Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na pół a potem kroimy na cienkie plasterki, usuwając gniazdo nasienne. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki, mniej więcej takie same jak pokrojona gruszka. Ser pleśniowy niebieski także kroimy w cieniutkie plasterki (tak ok. 4-5 płatków z najszerszej końcówki z trójkąta sera) i te plastry dzielimy na 2-3 części (sera pleśniowego nie dajemy za dużo, bo będzie za słone, chyba że szynka jest mało słona). Następnie wszystko układamy na dwóch talerzach śniadaniowych przekładając sobą nawzajem: gruszka, szynka, ser, gruszka, szynka, ser. Opruszamy posiekanymi migdałami, oliwki przekrawamy na pół i układamy na pokrojonych gruszkach i szynce oraz układamy kapary. Wszystko razem polewamy sosem vinegret i zostawiamy na jakieś 0,5 godziny zanim podamy na stół.