Drożdżowy przekładaniec z kruszonką

Drożdżowy przekładaniec z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    60 dag
  • drożdży świeżych

    6 dag
  • śmietany 30%

    150 ml
  • masła

    20 dag
  • żółtek

    3 szt.
  • soli

    1 szczypta
  • gotowej masy makowej

    20 dag
  • cukru pudru

    20 dag
  • cukru waniliowego

    1 opakowanie
  • twaróg

    30 (pełnotłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe: mąkę pszenną (50 dag) przesiać do miski i zrobić wgłębienie w środku. Drożdże pokruszyć, wymieszać z połową śmietany i 3 łyżkami cukru. Rozpuszczone drożdże przelać do wgłębienia w mące, delikatnie posypać po wierzchu i pozostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Żółtka utrzeć z 14 dag cukru, dodać pozostałą śmietanę i sól. Wymieszać i przelać do mąki. Wyrabiać ciasto, na samym końcu dodając roztopione 12 dag masła. Gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Kruszonka:10 dag maki, 8 dag masła i 5 dag cukru zagnieść.

Masa serowa: widelcem rozgnieść twaróg pełnotłusty z 5 dag cukru, cukrem waniliowym i żółtkiem.

Przygotować dwie małe formy i układać w nich kolejno ciasto drożdżowe, gotową masę makową, ciasto drożdżowe, masę serową, ciasto drożdżowe i kruszonkę. Wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni na około 40-50 minut (do piecyka wstawić również szklankę z woda, dzięki czemu ciasto nie będzie suche) .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

07.05.2011 11:18
Jezeli chodzi o drozdzowce, to jestem na tak! :)

Ela15

07.05.2011 10:13
świetnie wyrosło

IlonaAlbertos

11.04.2011 00:30
Wygląda super.

Kopiko1983

08.03.2011 06:33
Świetny przepis!

romanrafal

19.01.2011 15:50
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat