Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Aromatyzowany olej z czosnkiem i papryczką chilli

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na aromatyzowany olej z czosnkiem i papryczką chilli. Pachnący olej, który możesz samodzielnie zrobić w domu i który wykorzystasz do sałatek, dipów czy past.

Składniki:

papryczka chili
2 sztuki
czosnek
6 ząbków
olej
2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyzowany olej z czosnkiem i papryczką chilli

Aromatyzowany olej jesteś w stanie zrobić w domu samodzielnie. Krojąc papryczki chili uważaj - najlepiej załóż rękawiczki. Jeśli chcesz, aby olej był pikantny dodaj pestki papryczki. Jeśli nie, usuń je dokładnie i nie dodawaj do oleju.

Wersja 1

Świeże papryczki chilli i obrane ząbki czosnku zalej olejem. Odstaw płyn na 3 tygodnie. Po tym czasie oleju używaj do sałatek, smażenia grzanek, doprawiania dań na ostro.

Wersja 2

Podgrzej olej, ale nie wolno doprowadzić go do wrzenia. Świeże papryczki chilli i obrane ząbki czosnku dodaj do oleju. Trzymaj je ok 2-3 minut. Ostudź i zlej do buteleczki. Olej jest gotowy do spożycia.

 

Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem wykorzystasz do grzanek, dipów, sosów sałatkowych czy wzbogacania smaku past z warzyw. Możesz używać go jako bazę do marynowania mięsa czy smażenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak