Przepis i sposób przygotowania na: Pizza kukurydziana z kaparami
1/2 op. koncentratu pomidorowego, kawałki kapusty pekińskiej, kapary do posypania
W rondelku mieszamy 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2 rodzaje mąki, dodajemy 1 jajko, wlewamy zaczyn, dodajemy 3 łyżki oleju, przyprawę bałkańską i ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy około 5 minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 15 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem, które przekładamy do formy. Ciasto na pizzę rozciągamy, brzegi podnosimy trochę wyżej, aby sos nie wyciekł. Polałam ciasto sosem pomidorowym, przygotowanym z mieszanki pomidorów z puszki, koncentratu i przyprawy bałkańskiej. Jako obkład wykorzystałam plasterki pomidora, kiełbasy, pokrojonego w plasterki boczku i plastrów sera żółtego. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypałam porwanymi liśćmi kapusty pekińskiej i kaparami. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.