Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynka
5 jajek,
szkl. cukru,
szkl. mąki pszennej.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z
mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę.
Krem budyniowy:
2 szkl. wody,
2 cytryny,
szkl. cukru,
2 jajka,
duży budyń waniliowy.
1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.
Krem śmietanowy:
2 łyżki żelatyny,
1/2 l śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.
Dodatkowo:
2 paczki herbatników,
cytryna,
3/4 szkl. wody.
Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.
Lukier:
sok z 1 cytryny,
10 dag cukru pudru.
Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki.