Omlet francuski z konfiturą truskawkową i świeżą bazylią z dodatkiem białego sera

Omlet francuski z konfiturą truskawkową i świeżą bazylią z dodatkiem białego sera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • mleko

    1/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • masło do smażenia

    3 łyżeczki
  • biały ser

    50 g
  • cukier

    400 g
  • bazylia

    1 gałązka
  • truskawki świeże

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Oczyszczone i osuszone truskawki lekko ugnieść z połową cukru, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać resztę cukru i ponownie zagotować. Całość gotować ok. 2 minut, a następnie dodać świeżo posiekaną bazylię.

Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Na patelni rozpuścić masło, gdy zacznie skwierczeć wlać masę jajeczną, rozlewając ją równomiernie na całej patelni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, a spód będzie ładnie przyrumieniony, należy obrócić omlet na drugą stronę. Po minucie omlet zsunąć na talerz, na połowie umieścić aromatyczną konfiturę truskawkowo-bazyliową, przykryć drugą połową i posypać pokrojonym w kostkę białym serem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa/kalapurtka

11.08.2011 19:13
pyszne

puellae90

28.07.2011 20:26
lubię omlety

Jaheira11

15.04.2011 23:34
o może wypróbuję

Magdalena80

15.04.2011 23:30
fajne połączenie

gosia561

08.02.2011 21:32
dobre na walentynkowe sniadanie

Jastinka

25.01.2011 19:07
świetny przepis

Sylwia88

16.11.2010 12:18
super

Barbara55

04.11.2010 15:28
omlet jeszcze do tego francuski wart jest spróbowania

Monika168

26.09.2010 19:03
pycha

marta639

17.09.2010 15:19
Polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat