Bigos

Bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • biała kapusta

    200 g
  • boczek

    200 g
  • mięso wieprzowe, np. łopatki bez kości

    200 g
  • mięso wołowe

    200 g
  • kiełbasa

    200 g
  • suszone śliwki

    50 g
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • lej do smażenia

    5 łyżeczek
  • liść laurowy

    2 szt
  • grzyby suszone

    50 g
  • przyprawa do bigosu

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • cebula

    100 w kostkę
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby wypłukać, namoczyć w wodzie i ugotować. Następnie wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w paseczki.
Kapustę poszatkować, pokroić i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusić pod przykryciem. Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wraz z cebulą obsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Suszone śliwki pokroić w paseczki i dodać do gotującego się bigosu. Następnie dodać grzyby (można również dolać odrobinę wywaru pozostałego z ich gotowania), całość doprawić do smaku słodką papryką, majerankiem, przyprawą do bigosu oraz koncentratem pomidorowym. Gotujący się na małym ogniu bigos podlewać czerwonym wytrawnym winem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (49)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eklerek

23.06.2011 23:55
rewelacja

eklerek

14.06.2011 23:53
pyszności

Bart

11.06.2011 23:56
bardzo lubię

eklerek

11.06.2011 23:54
uwielbiam

Magdalena80

10.05.2011 23:32
rewelacyjny- godny polecenia

iga2

10.05.2011 23:27
jak zawsze smaczny :)

agnieszka214

21.04.2011 09:42
pyszny uwielbiam

ronald88

14.04.2011 14:13
super

agogo2

26.03.2011 17:43
dobre

Magda60

26.03.2011 17:28
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat