Mała czarna z cukrem

Mała czarna z cukrem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • jajka

    4 sztuki
  • MASA
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    0,5 sztuk
  • aromat rumowy

    1 sztuka
  • MASA LUKROWA
  • cukier puder

    5 szklanek
  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żelatyna

  • woda

    70 (wrząca)
  • glukoza

    5 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

POLEWA CZEKOLADOWA:
30 g margaryny
6 łyżek kakao
2 łyżki mleka


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka i chwilkę miksować. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać a następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Gotowe ciasto wylać do mini obręczy tortowych o średnicy ok 10 cm. Piec ok 20 min w temp. 180\'C. Upieczone, ostudzone, przekroić na 2 części. ( Jeżeli ciasto urosło nam tzw muffinka tworząc grzybka - ścinamy wierzch, tak by wyrównać ). Miękkie masło miksujemy na puch, dodając cukier puder, a na końcu aromat. Gotowe schładzamy w lodówce. Schłodzoną masą przekładamy biszkopt, oraz smarujemy boki. Do wrzącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy, by się rozpuściła. Gdy się rozpuści dodajemy glukozę i ponownie mieszamy. Szklankę cukru pudru wysypujemy na wysmarowany olejem blat i dodajemy po łyżeczce wcześniej przygotowanej wody. Zagniatamy, dosypując i dolewając po łyżeczce wody. Gotowa masa powinna być elastyczna i gładka. Ja zazwyczaj zagniatam ok 30-45 min. Gotową masę rozwałkowujemy, a następnie wycinamy paski na wysokość ciasta u mnie 12 cm + 1 cm by wlać polewę. Takim paskiem owijamy ciasto lekko dociskając i naciągając masę tak by ładnie pokryła boki ciasta, tworząc filiżankę. Kiedy już mamy gotowe wszystkie filiżaneczki, dorabiamy uszka. Kawałek paska składamy a następnie rolujemy i tworzymy ucho filiżanki. Białko mieszamy z cukrem pudrem i takim lukrem kleimy uszko - chwilę trzymamy, by się przykleiło. Margarynę rozpuszczamy z kakao i mlekiem, ciągle mieszając aż powstanie polewa. Można dodać ciut więcej mleka w zależności od kakaa i otrzymanej konsystencji polewy. Przestudzić, w zimnej wodzie. Wlewać powoli na ciasto, tak by nie wylało się poza naszą filiżankę. Z lukru zrobić kosteczki, imitując np. cukier i wtopić w polewę. Gotowe schłodzić. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

28.03.2017 14:41
Na sam widok ślinka cieknie.....

Lis

19.02.2017 21:02
Wygląda świetnie:) też kiedyś będę musiała taką zrobić:)

Bożena Matuszczyk

28.01.2017 22:41
Pyszna ale ja poproszę bez cukru;)

[email protected]

12.12.2016 08:30
Wygląda pysznie

ben-ka

27.11.2016 16:45
Ciekawy pomysł.

IZABELA29

28.09.2016 12:16
Szkoda kroic

IZABELA29

03.09.2016 13:24
super wygląda

smerfetka79

29.07.2016 21:57
Super wygląda:)

Grazyna0211

08.07.2016 14:22
fajny pomysł

olkaaa

11.08.2013 11:15
rewelacyjny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat