Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą

Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • dynia

    1 kilogram
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • kmin rzymski

    1/4 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • kolendra posiekana

    1 łyżka
  • orzeszki piniowe

    2 łyżki
  • świeży majeranek

    do dekoracji
  • bulion

    2,5 szklanki
  • pieprz czarny ziarnisty

    1/4 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ryż długoziarnisty

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę i smażę, aż do zeszklenia. Dodaję wypłukany i starannie osączony ryż. Smażę mieszając około 5 minut. Następnie wlewam dwie szklanki gorącego bulionu, solę do smaku i gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię wkładam do garnka z grubym dnem, wlewam pół szklanki bulionu. Dodaję pół oczyszczonej z ziaren ostrej papryczki i gotuję pod przykryciem. Gdy dynia jest miękka dodaję posiekany czosnek, zdejmuję pokrywkę i gotuję na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Przestudzoną dynię miksuję blenderem, wcześniej wyjmując papryczkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
SALSA: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno pokrojone papryki i przez chwilę smażę.
Krok 3 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
Dodaję posiekany czosnek oraz przyprawy i duszę około 3 minuty. Zdejmuję z ognia, doprawiam do smaku solą i mieszam z posiekaną kolendrą.
Krok 4 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
WYKONANIE: w jednej foremce z odpinaną obręczą lub za pomocą pierścieni do przystawek na dnie układam dyniowe puree, ryż i na wierzchu warstwę pikantnej salsy. Całość posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
Krok 5 - Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
*dałam mieszankę ryżu basmati, brązowego i dzikiego.
**bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na wolnym ogniu .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

15.02.2016 09:01
Zachęca do zjedzenia.....

dorota20w

08.10.2014 10:51
ciekawy przepis

Mel Kimbra

19.09.2014 10:55
spróbuję na pewno.

ben-ka

19.09.2014 10:37
Bardzo ładnie to podałaś,apetycznie!

Helena63

13.09.2014 08:20
szkoda że nie mam dyni bo pewnie bym zrobiła

as28

11.09.2014 20:30
pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje

mrtikraj

05.09.2014 01:33
Niesamowicie zakomponowane! :)

Alex_M

28.02.2014 13:08
wspaniałe danie :)

Beata23

17.01.2014 10:04
pyszna kolacja

barbara11561

14.03.2013 22:53
rewelacyjnie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat