Pieczony filet z sandacza z ziołami podany na smardzach w sosie szafranowym z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami

Pieczony filet z sandacza z ziołami podany na smardzach w sosie szafranowym z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza bez skóry

    4 szt
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • koper

    2 gałązki
  • tymianek

    2 gałązki
  • smardze z puszki

    100 g
  • szafran

    1 kostka
  • włoszczyzna

    60 g
  • liście kapusty włoskiej

    8 szt
  • pszenica

    200 g
  • borowiki

    200 g
  • bulion warzywny

    300 ml
  • pieprz czamy mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    30 ml
  • cebula

    80 g
  • kremówka

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Filety z sandacza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie, plasterkach czosnku, tymianku, koprze, soli i pieprzu i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
W osolonej, wrzącej wodzie sparzyć liście kapusty, wystudzić. Ugotować namoczoną uprzednio pszenicę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć dodając włoszczyznę, czosnek oraz pszenicę, doprawić solą i pieprzem. Farsz schłodzić, a następnie zawinąć w liście kapusty.
Na oliwie z oliwek podsmażyć smardze z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodać śmietanę, chwilę gotować, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i listkami szafranu.
Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w temperaturze 150°C. Kapustę faszerowaną podgrzać w bulionie warzywnym. Upieczoną rybę wyjąć z folii, ułożyć na sosie smardzowo-szafranowym i udekorować gałązką świeżego kopru. Podawać z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Cikakameku

04.08.2012 21:43
ładnie wygląda

szajba2

21.02.2011 15:00
nie dla mnie

Marcin37

13.12.2010 15:12
pyszne

Barbara55

24.10.2010 15:51
wymyślne

rakow2

23.10.2010 16:57
full wypas

Monika168

24.09.2010 19:20
pycha

riandja1

19.07.2010 18:10
najlepszee !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat