Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybami i makrelą
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem. Chwilę gotować na wolnym ogniu, odstawić. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki podsmażyć z cebulą, pod koniec dodać rozdrobnioną makrelę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz i formować uszka. Uszka ugotować w osolonej wodzie, następnie ułożyć w bulionówkach i zalać gorącym barszczem.