Truskawkowa łączka

Truskawkowa łączka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    4 sztuki
  • mąki

    1 szklanka
  • cukru

    1/2 szklanki
  • cukru waniliowego

    1 opakowanie
  • kakao

    2 łyżki
  • mielonego cynamonu

    1 łyżeczka
  • wody

    3 łyżki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • zielonej galaretki

    2 opakowania
  • truskawek

    1/2 kg
  • wiórków kokosowych

    1 paczka
  • budyniu śmietankowego

    2 opakowania
  • mleka

    1 litr
  • cukru

    5 łyżek
  • rodzynek

    3/4 szklanki
  • zimnej herbaty

    1 szklanka
  • cukru

    1 łyżka
  • alkohol

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, żółtka i wodę. Powoli wmieszać kakao i cynamon połączony z mąką. Piec do suchego patyczka i zostawić do ostygnięcia.

Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gotowanej wody i odstawić do stężenia. Truskawki umyć i osączyć na sicie.

Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić budynie. Do gotującego mleka dodać wiórki kokosowe i chwilę gotować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier i rozrobiony budyń. Gotować do zagęszczenia, cały czas mieszając. Dodać rodzynki i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Ostudzone ciasto nasączyć ponczem i wyłożyć masę budyniową. Na masie położyć truskawki lekko wciskając. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

03.05.2013 18:46
Ale apetyczne:):) Już nie mogę się doczekać truskawek...

Urszula5

08.04.2012 16:35
śliczne...

ewelinapac

02.07.2011 12:59
smaczne

Sloneczko222

23.09.2010 19:10
po prostu pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat