Pyszny sezamowiec

Pyszny sezamowiec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • margaryna

    250 gram
  • żółtka

    6 szt
  • cukier

    1/3 szkl
  • cukier wanilinowy

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • DODATKOWO:

  • sezam

    20 dag
  • masło

    10 dag
  • cukier puder

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • ponadto :

  • powidła śliwkowe

    1 szt
  • białka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • Krem:

  • margaryna

    125 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • chałwa

    20 waniliowa
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i ułożyć w dwóch równych blaszkach o wym. 25x36cm.
2. Sezam uprażyć na suchej patelmi, dodać masło, puder i miód i smażyć przez 3 min. Gotową masę wyłożyć na 1 placku. Piec 20min. w temp. 170st.
3. Białka ubić z cukrem, dodać wiórki, delikatnie wymieszać i położyć na posmarowany wcześniej powidłami 2 placek. Ciasto piec ok. 20 min w temp. 170st.
4. Margarynę utrzeć 20 dag masła oraz z pudrem, dodać chałwę, utrzeć na gładką masę. Kremem przełożyć wystudzone placki tak, aby placek z sezamem był na spodzie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

03.07.2017 07:30
Bardzo mi się podoba :)

ben-ka

14.03.2017 15:08
Pewnie też i tak smakuje......

IZABELA29

03.03.2017 21:22
Pysznie wyglada

ilka01

08.11.2016 12:14
super ciasto

Patrycja33

16.09.2016 09:56
wyglada smakowicie, chetnie bym sie skusila :-)

w mojej kuchni

12.09.2016 00:30
takie słodkości lubię

pestka

30.07.2016 08:29
pyszne ciasto

Lis

29.07.2016 14:20
Obłędnie smakowite:)

agnieszka214

13.07.2016 19:31
Ciasto naprawdę pyszne

Jolcia_90

20.06.2016 01:29
ten sezam po górze wygląda obłędnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat