Tort truflowy

Tort truflowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • 1 torebka cukru waniliowego

  • cukier

    200 g
  • mąka tortowa

    150 g
  • mąka ziemniaczana

    35 g
  • 1/2 pałskiej łyżeczki proszku do pieczenia

  • kakao

    15 g
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • masło

    100 g
  • rum

    5 łyzek
  • łyżka spirytusu

  • deser

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszac razem mąki obie, proszek, kakao, przesiac do masy jajecznej. Wymieszac najlepiej łopatka bez uzycia miksera. Ubic białka na sztywno, ostroznie połaczyc z masą;. Tortownice wyłozyc papierem do pieczenia, przełozyc ciasto i piec 30 minut w 180st. Wyjać forme, po ostygneiciu wyjać ciasto z formy i przekroic na 3 blaty. Pokruszyc polewe czoladowa, dodac smietanke, rozpuscic razem na piecu w kapeili wodnej cały czas mieszajac. Ostudzic. Przelac do miski, dodać masło, ubic do uzyskania piany. Krem powinien podwoic swoja objętosc. (W trakcie ubijania wygladalo jakby masa wogole nie chciała steżec, ale wystarczylo ze wyłaczyłam robota, odeszłam na 2 minuty a gdy wrocilam masa była pieknie sztywna idealna do rozsmarowania jej na biszkoptach). Dodac rum i spirytus ostroznie wymieszac. Mase wylozyc na pierwszy biszkopt, przykryc drugim biszkoptem, znowu masa, biszkopt i calosc posmarowac pozostalym kremem. Tort odstawic na noc do lodówki, Zdecydowanie jest lepszy gdy odstoi swoje. Dekoracja: W rondelku zagrzac wodę, na misce w kapieli wodnej rozpuscic albo czekolade albo polewe czekoladowa. Papier do pieczenia wylozyc na płaska deske lub tacę, Czekolade cienką warstwą rozsmarowac na papierze, tak by powstał płaski prostokat. Wstawic do lodówki do stwardniecia. Wystarczy ok 30 minut. Wyjac połamac w intersujace nas kawałki i udekorowa tort dookoła i z wierzchu. Kawałki platow czekolady przyklejałam na rozpuszczonej czekoladzie deserowej (wystarczyla jedna kostka). Chodzilo o to ze masa na torcie po wyjeciu nei byla sie wstanie przykleic do kawałków zmarznietej polewy, wiec smarowałam kawałek polewy czekolada i przyklejalam do boku tortu. Reszte pociełam nozem i posypalam góre. Tort jest bardzo mocno czekoladowy o mocnym alkoholowym aromacie. Na udane urodziny idealny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ziabela

09.07.2011 16:55
bernika powiedz, że jestes z rzeszowa i zapraszaszasz na deser

Ziabela

08.07.2011 11:02
ooo matko niebo:D

eli_555

25.09.2010 23:45
super tort

banditka

10.09.2010 09:43
slicznie wyglada ;) prawie jak Sachera

gryczyn

30.08.2010 14:37
Super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat