Biała kiełbasa w szarym sosie

Biała kiełbasa w szarym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała kiełbasa

    80 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • pieprz Prymat

    kilka ziaren
  • ziela angielskie Prymat

    5 ziaren
  • sól

    - -
  • masło

    1 1/2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 1/2 łyżki
  • cukier

    1 1/2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 1/2 łyżki
  • białe wino

    1 1/2 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • goździki całe

    2 sztuki
  • wino białe wytrawne

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, naciąć ją na krzyż i wbić w nią goździki Prymat. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem i razem z cebulą zalać 3szklankami gorącej posolonej wody, włożyć przyprawy i gotować bardzo na małym ogniu 40 min. Następnie ostudzić kiełbasę w wywarze, wyjąć i pokroić na porcje. Rodzynki umyć, osączyć i moczyć w winie około 20 min.

Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, ½ szklanki wywaru połączyć z 11/2 szklanki wody, rozprowadzić zasmażkę, aby powstał gładki sos. Dodać rodzynki i gotować na małym ogniu, stale mieszając, około 10 min. Z cukru zrobić brązowy karmel, uważając, aby się nie przypalił, rozprowadzić 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem Prymat i zagotować. Kiełbasę włożyć do sosu i odgrzać.

Podawać z pieczywem i ćwikłą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bernadetta2

28.03.2011 10:00
ciekawe

Barbara55

16.10.2010 16:29
byle nie szara kiełbasa w białym sosie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat