zrazy wołowe z szalotką

zrazy wołowe z szalotką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    4 plastry
  • ogórki konserwowe

    8 sztuk
  • wędzony boczek

    8 plasterków
  • marchewka

    30 dkg
  • mąka

    1 łyżka
  • margaryna

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • papryka mielona

    1 łyżeczka
  • pieprz i sól

    do smaku
  • bulion

    2 mięsny
  • szalotka

    30 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i rozbić. Posypać solą i pieprzem, cienko posmarować musztardą. Ogórki pokroić wzdłuż w plastry. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po 2 plastry boczku i ogórka. Mięso zwinąć, spiąć wykałaczkami i oprószyć mąką. Zrazy obsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z bulionem i sproszkowaną papryką. Mięso dusić pod przykryciem ok. 75 minut. Marchew obrać, umyć i pokroić ukośnie w talarki. Szalotki oczyścić i pokroić na pół. Warzywa dodać do mięsa na 25 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć. Sos gotować aż zgęstnieje, wymieszać z masłem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrazy podawać z sosem i puree ziemniaczanym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

20.04.2011 19:15
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat