Sałatka z białek kapusty

Sałatka z białek kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała kapusta

    1/4 główki
  • natka

    1/2 pęczka
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czerwona i żółta paprka

    po 1 strąku
  • majonez

    4 łyżki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyść, poszatkuj. Oprósz cukrem i solą, wymieszaj, ugniataj palcami, odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę, opłucz, osusz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj, ułóż na sicie, oprósz cukrem i przelej wrzątkiem. Ostudź. Oczyść strąki papryki, pokrój w cieniutkie paseczki. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne,a miąższ potnij wzdłuż na cieńsze paski. Gałązkę natki odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Majonez utrzyj na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów oraz paprykę. Wszystko wymieszaj z przygotowanym sosem. Sałatkę udekoruj odłożonymi cząstkami pomidorów i natką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

28.02.2012 09:53
lubie kapuste

m1monika

28.12.2011 16:21
pyszna!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat