Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęś nadziewana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś młoda 1 szt
cielęcina 750 g
szynka gotowana 250 g
masło 40 g
wino białe 1/2 szkl.
jaja 2 szt
pietruszka zielona 1 łyżka
cebula 40 g
imbir do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: gęś nadziewana

Gęś wypatroszyć i oczyścić, odciąć szyję i nogi. Skórę przeciąć wzdłuż mostka od otworu szyjnego do otworu brzusznego, odciągnąć mięśnie piersi od mostka i odciąć ścięgna łączące skórę z mostkiem. Odciąć uda i usunąć kości. Skrzydła odciąć i oddzielić mięso od kości. Zszyć rozerwane miejsca. Mięso obrane ze skrzydełek i ud oraz żołądek i serce ugotować do miękkości. Potem zemleć, dodać zmieloną cielęcinę, usmażoną wątróbkę z drobno posiekaną cebulą i jeszcze raz przemielić. Dodać jaja, posiekaną natkę, sól, pieprz, gałkę, imbir, wino i szynkę pokrojoną w paski. Dokładnie wymieszać. Nadzienie ułożyć na środek skóry, zwinąć ciasno, zszyć i zesznurować. Włożyć do brytfanny i polać gęsim rosołem. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 2 godzin podlewając co jakiś czas powstałym sosem. Po wyjęciu i ostygnięciu włożyć między 2 deszczułki, obciążyć i zostawić do zastygnięcia. Usunąć szwy i sznurek, pokroić w plastry, przybrać ananasem i wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 06.09.2012 23:13
super
Marzena34 12.03.2012 16:59
wspaniała
gusia1000 04.03.2012 11:06
Rarytas.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak