Pieczeń rzymska z drobiową wątróbką

Pieczeń rzymska z drobiową wątróbką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    80 dag
  • watróbki z drobiu

    30 dag
  • bułki kajzarki

    2 szt
  • słonina

    5 dag
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • tłuszcz do formy

  • jaja na twardo

    3 szt
  • jajka

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułki zamoczyć w wodzie, odcisnąć. 10 dag wątróbek, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Pozostałe wątróbki i mięso umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek, mięso i surowe wątróbki przepuścić przez maszynkę, dodać namoczone bułki, surowe jajka, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić. Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć na niej połówki gotowanych jajek i usmażoną wątróbkę. Przykryć pozostałą masą mięsną, wyrównać. Na wierzch położyć kilka plasterków słoniny.(forma powinna być wypełniona do 3/4 wysokości) Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 55-60 minut. Podawać na zimno lub gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

05.03.2014 15:52
super pomysł,musze wykorzystać przepis

Seba

12.01.2012 00:37
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat