Drożdżowa plecionka z makiem

Drożdżowa plecionka z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    600 gram
  • drożdże świeże

    22 gramy
  • mleko

    3/4 szklanki
  • masło

    180 gram
  • cukier

    100 gram
  • jajka

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • mak

    400 gram
  • miód

    3 łyżki
  • masło

    100 gram
  • rodzynki

    100 gram
  • orzechy posiekane

    100 gram
  • jajka

    3 sztuki
  • ekstrakt z wanilii

    2 łyżeczki
  • żółtko

    1 sztuka
  • śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowa plecionka z makiem
CIASTO: mleko lekko podgrzewam. Drożdże mieszam z łyżeczką cukru, dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do pozostałego mleka dodaję masło i cukier, mieszając podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy rozczyn, wlewam mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodaję szczyptę soli, jajka i cały czas miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleiło do rąk.
Krok 2 - Drożdżowa plecionka z makiem
NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzącą wodą i trzymam na najmniejszym palniku około 30 minut. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu najdrobniejszego sitka.
W rondlu z grubym dnem roztapiam masło z miodem, dodaję bakalie i podgrzewam jeszcze przez moment. Dodaję zmielony mak, dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
Żółtka przez chwilę ubijam mikserem, następnie dodaję wystudzoną masę makową i jeszcze raz wszystko mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą makową.
WYKONANIE: wyjmuję ciasto z lodówki i zostawiam je na około pół godziny w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało. Następnie przekładam ciasto na blat obsypany mąką, przez chwilę wyrabiam ręcznie i dzielę na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Na środku wzdłuż każdego prostokąta układam 1/3 nadzienia.
Krok 3 - Drożdżowa plecionka z makiem
Pozostałe po bokach ciasto nacinam, co 3 cm.
Krok 4 - Drożdżowa plecionka z makiem
Powstałe paski zakładam na przemian niczym warkocz i delikatnie sklejam.
Krok 5 - Drożdżowa plecionka z makiem
Plecionki przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut.
Krok 6 - Drożdżowa plecionka z makiem
Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

27.02.2017 15:27
Bardzo lubie

[email protected]

01.10.2016 19:29
Tak świątecznie się zrobiło

Ada-Gaba

30.06.2016 20:17
Wygląda pysznie

Misia13

10.02.2016 11:10
pysznie wygląda..

anemon

22.09.2015 10:45
Bardzo dziękuję i polecam.

Ada-Gaba

15.01.2015 11:38
śliczne ciasto

Ada-Gaba

11.01.2015 16:43
moje ulubione

Asik32

10.01.2015 21:33
przepyszne!

anemon

10.01.2015 07:23
Bardzo Wam dziękuję i polecam nie tylko na Święta.

Gracer

26.12.2014 21:50
pysznie i tak jak lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat