Barszcz na zakwasie

Barszcz na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    1/2 kilograma
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • kwas z kiszonych buraczków

    1/2 litra
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz czarny ziarnisty

    1 łyżeczka
  • jabłko kwaśne

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i seler obieram, kroję na kawałki, wkładam do garnka. Dodaję obraną cebulę, umyte i pozbawione gniazda nasiennego jabłko, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, a później gotuję na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zdjęciu garnka z ognia łyżeczkę majeranku.

Do drugiego garnka wkładam obrane i pokrojone na części buraczki, sól, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję bez pokrywki na wolnym ogniu około 20 minut.

Oba garnki odstawiam na noc. Następnego dnia przecedzam i łączę oba wywary. Dodaję porcjami zakwas buraczany, kosztując czy barszcz jest odpowiednio kwaśny. Garnek bez pokrywki stawiam na małym ogniu i bardzo mocno podgrzewam.
Doprawiam do smaku cukrem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
* kwas z kiszonych buraczków przygotowałam wg tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/189906/buraczki-kiszone-na-barszcz.html

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

12.11.2016 11:54
Takiego nigdy nie robilam

Ada-Gaba

28.01.2016 22:29
świetny barszczyk

jasiek

01.05.2014 22:38
bardzo zdrowy na krew

Beata23

08.02.2014 09:10
lubię barszcz

Grazyna0211

08.09.2013 16:34
pyszny barszczyk dobrze doprawiony

alaaa

22.11.2012 18:55
taki barszcz to poezja smaku

anemon

22.11.2012 00:13
Ja nie piekę chlebów na zakwasie, a te ze sklepu to takie, że zawsze zakwas mi pleśniał i dałam sobie spokój i kiszę bez chleba.

caralajna

21.11.2012 19:29
ja kwaszę buraki w słoju z kromką razowca przez 4-6 dni i wtedy gotuję, ale Twój na pewno też by mi smakował :)

misia53

19.08.2012 21:11
widać ,że intensywny , aromatyczny ,swojski barszczyk

IZABELA29

16.01.2012 09:15
chyba najzdrowszy ze wszystkich innych propozycji

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat