Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    60 dkg
  • masło

    15 dkg
  • mleko

    1 szkl
  • drożdże

    5 dkg
  • żółtka

    5 szt
  • cukier

    15 dkg
  • masa makowa

  • mak

    0,5 kg
  • cukier

    30 dkg
  • masło

    5 dkg
  • miód

    3 łyżki
  • białka

    4 szt
  • rodzynki

    10 dkg
  • migdały słupki

    5 dkg
  • olejek migdałowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe; zrobić rozczyn z 0,5 szkl mleka,drożdży,łyżki mąki i2 łyżek cukru. Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ,rozczyn resztę mleka i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę.Odłożyć do wyrośnięcia. Masa makowa; mak sparzyć i zmielić,dodać cukry,roztopioną Kasię,miód,olejek migdałowy ,migdały,rodzynki i na końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozwałkować ,posmarować masą makową i zwinąć w rulon.Zostawić do ponownego wyrośnięcia i przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Zimny makowiec posmarować lukrem i udekorować.Piec około 1 godziny w 160 st.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

27.06.2017 11:40
Dawno nie robilam

IZABELA29

21.03.2017 12:55
Słodka rozpusta

Justyna Jussstiii

12.02.2017 09:27
piękny super

ben-ka

13.01.2017 17:56
Chętnie bym zjadła kawałeczek.

pestka

01.11.2016 11:25
uwielbiam takie ciasto

Lis

25.07.2016 12:55
Bardzo smakowity:)

Małgorzata92

09.01.2016 10:30
Bardzo lubię :)

ben-ka

01.12.2015 10:46
Jak dużo maku, taki, to i ja bardzo lubię.

Grazyna0211

24.09.2015 13:36
mój ulubiony

IZABELA29

19.06.2015 08:33
juz dawno nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat