Fasolka z mięsem po bułgarsku

Fasolka z mięsem po bułgarsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg łopatki (ale może by inne mięso gulaszowe

  • fasolka szparagowej

    kg
  • cebula

  • ząbki czosnku

    2-3
  • olej

  • koncentrat pomidorowy

    słoiczek
  • papryka słodka

  • papryka ostra

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • oregano

  • przyprawa np do karczku, grilla , mies

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę kroje na kawałki tak ja na gulasz ale tez nie na małe. Mają byc fajne kawałki mięsa. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekana cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam
szczególnie dużo papryka słodka a tylko trochę ostrą, ma być kolor lekko czerwony, chwilę to mieszam, dusze, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem i dusimy jakies pół godziny. W międzyczasie robie pomidorowy sos. Na patelni karmelizuje przecier, podlewam stopniowo wywarem z garnka z mięsem, przyprawiam pieprzem, papryka, oregano, vegetą, papryka ostrą, i odrobiną cukru. Ma być mocno pomidorowo-ziołowy właściwie jak do spaghetti. Przelewam gotowy sos do mięsa. Dodaje przebrana umytą w całosci fasolke szparagową, mieszam, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie a fasolka tez. Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnic wode lub dolac bulionu. Ja także
jeszcze przyprawiam, szczególnie papryka i żeby podkreślic charakter dodaje trochę tych gotowych przypraw np. do steku czy karkówki. Połączenie tego daje właśnie ten specyficzny smak. Możan doac wegeirskiej pasty paprykwoej. Potrawa ma by tylko lekko pikantna. Jak ktos lubi bardziej to oczywiście można doprawi czyms ostrzejszym. Konsystencja ma byc
gulaszu. My jemy go jako tzw. danie jednogarnkowe na obiad.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

17.10.2012 08:57
świetny przepis!

Koper

02.08.2011 20:13
Mój maż zdecydowanie dodałby ostrą pastę paprykową, a danie bardzo ciekawe :)

Anna141

20.06.2011 10:17
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat