Ryz ze śliwkami

Ryz ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • śliwki

    50 dag
  • olej

    1 łyżeczka
  • masło

    3 łyżki
  • sól

  • cukier

    15 dag
  • śmietana

    4 łyżki
  • cynamon

  • margaryna

    1/4 kostki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do ryżu można dodać troszkę oleju, aby nie przykleił się do siebie.Ugotowany ryż odcedzić. Śliwki bardzo dokładnie umyć, przekroić na pół, żeby wyjąć ze środka pestki. Naczynie żaroodporne dobrze wysmarować margaryną, a następnie poukładać na niej umyte i przekrojone śliwki. Śliwki posypać z wierzchu cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Na śliwki wlać śmietanę, a następnie przykryć to wszystko ugotowanym ryżem. Masło roztopić na patelni, a w następnej kolejności polać nim warstwę z ryżu. Całość można posypać jeszcze z wierzchu cynamonem albo cukrem pudrem. Danie z ryżu włożyć do piekarnika i piec od czasu, aż się zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pioge7

17.01.2012 20:06
fantastyczny :D

Magula

19.12.2011 21:17
fajne

Magula

19.12.2011 21:16
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat