Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami
Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. Gotować aż będą miękkie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Grzyby zmielić i dodać do nich cebulę, bułkę tartą, natkę, sól i pieprz do smaku.
CIASTO
Mąkę przesiać i dodać jajka, sól i około 1/4 litra zimnej wody. Zagnieść wolne ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część przykrywamy ściereczką aby się nie zeschło. Drugą część wałkujemy cienko i wykrawamy kwadraciki 3-4 cm. Na każdy kwadrat nakładamy farsz, składamy po przekątnej, brzegi zlepiamy, a następnie zlepiamy dwa rogi u podstawy trójkąta tak, aby powstało uszko. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy aż wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową i aby się nie skleiły można dodać masło. SMACZNEGO!