Wężowe ,, skarby” dla Kogucika :

Wężowe ,, skarby” dla Kogucika :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 ½ szklanki mąki + mąka do podsypania przy wałkowaniu,½ szklanki mąki ziemniaczanej

  • sos sojowy,1 połówka piersi z kurczaka ( mała )

  • 2 łyżki utartej marchewki ( na tarce jarzynowej – grube oczka )

  • 2 łyżki utartej białej rzodkwi ( na tarce jarzynowej - grube oczka )

  • 2 łyżki masła ,2 łyżki pokrojonego szczypioru

  • gorąca woda

    1 szklanka
  • olej

    3 łyżki
  • kapusta pekińska

    3 łyżki (drobno posiekana)
  • makaron ryżowy

    2 dag (suchy, typu: nitki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę .Posolić , posypać odrobina czarnego pieprzu i szczyptą mąki .
Na patelni rozgrzać olej . Wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia a potem jeszcze 5 minut mieszając .Zdjąć z patelni .
Dodać na pozostały olej marchew, rzodkiew i kapustę i dalej obsmażać mieszając przez 3 minuty.
Zdjąć z patelni odsączając z tłuszczu ( najlepiej łyżką cedzakową ) .
Makaron zalać wrząca wodą i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Odsączyć , pokroić .
Wymieszać farsz i doprawić do smaku pieprzem cytrynowym , sosem sojowym i czarnym pieprzem .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać polane masłem zmieszanym z 1 łyżeczką z sosu sojowego i posypane szczypiorkiem .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

banditka

23.11.2010 09:39
ladnie podane i smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat