Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowo-paprykowa
# 1 cebula
# 1 papryka
# 2 pomidory
# 1 litr bulionu
# 2 łyżki ryżu
# 2 łyżki oliwy
# grzanki
# sól
# pieprz
# papryka mielona
Wykonanie:
Obrać czosneki cebulę , posiekać . Paprykę oczyścić pokroić w kostkę, pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Rozgrzać oliwę na patelni wrzucić czosnek i cebulę , po chwili paprykę i pomidory pokrojone. Poddusić 7-8 minut , przełożyć do większego rondla dolać bulion, wsypać ryż i gotować aż ryż zmięknie. Następnie lekko ostudzić zmiksować wszystko, przyprawić do smaku mieloną papryką , pieprzem ,szczyptą cukru i jeśli trzeba solą.Podawać z grzankami ,posypaną natką pietruszki.