Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRYCZANY SPECJAŁ Z PIECZARKAMI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 40 dag
wątróbka 30 dag
pieczarki 30 dag
masło 3 łyżki
bryndza 20 dag
jajko 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tymianek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: GRYCZANY SPECJAŁ Z PIECZARKAMI

Kaszę zalej wrzątkiem, tak aby była przykryta . Dodaj łyżkę masła i sól. Gotuj 10 minut. Następnie przykryj i odstaw na 30 minut, aby kasza spęczniała.
Ser pokrój w kostkę. Wątróbkę i pieczarki, oczyść pokrój w plasterki, połowę pieczarek odłóż, a resztę wraz z wątróbką, podsmaż na łyżce masła.
Kaszę wymieszaj z serem oraz z pieczarkami i wątróbką. Wbij jajka. Przypraw tymiankiem solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła, oprósz tartą bułką.
Do przygotowanego naczynia przełóż kaszę z dodatkami. Wierz wyrównaj. Na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek. Oprósz solą i pieprzem i tymiankiem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak