Rolada z indyka z kremowym szpinakiem z serem ricotta

Rolada z indyka z kremowym szpinakiem z serem ricotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży

    2-3 wiazki
  • ser ricotta

    2 łyżki
  • 2 łyżki śmietany do sosów (ja dałam creme freche ramy)

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • papryka słodka

  • masło

    2-3 łyzki
  • czosnek granulowany

  • parmezan

    100 g
  • filet z indyka

    80 dag
  • olej do smażenia

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak czyszcze, myje, odcinam twarde cześci, wrzucam na rozgrzna emaśło na patelnie i smaze z dodatkiem 3 ząbków czosnku rozgniecionych, mieszając co chwilę. Do szpinaku świeżo zmielony pieprz, troche soli. Wlewam smietane, mieszam. Przekładam wszystko na miseczke dodaje sera ricotta i starty ser: parmezan lub inny (mozna uzyc np troche gorgonzoli), wszystko mieszam na jednolita mase. Szpinak ma byc lisciasta mase o kremowo-serowym smaku.
Oczyszczony filet (i tu czarna robote odwala za mnie mąż) kładzie na foli, rozkrawa na płasko, przykrywa folią, aby tłuczkiem nie zniszczyć powierzchni mięsa i powoli, równomiernie rozbija filet najcieniej, jak się da ale uważajac, zeby nie powstały dziury. Wyszedł duży \"lać\". Następnie ja filet posoliłam, oprószyłam świeżo mielonym czarnym pieprzem, posypałam czosnkiem granulowanym (nie dawałam świezego bo wystarczajaco go juz jest w szpinaku) i papryką czerwona. Na mięsie układam równomiernie warstwę szpinaku, pozostawiając trochę wolnej powierzchni przy brzegach. Z wierzchu można jeszcze solidnie posypac startym serem np. parmezan.

Filet zwijam tak zeby zwinac go w całosci ściśle róznież w folie na ktorej lezał, tak zeby go zostawic na jakies 15 minut i zeby rolada nabrała kształtu. Nastepnie odwijam z folii, wołam meza ktory mi te rolade profesjonalnie obwiazuje :) Wyszła fajna, długa i nie za gruba rolada.

Rozgrzewam patelnie z olejem, smaze roladę z kazdej strony.przez kilka minut. Potem filet laduje w rekawie foliowym razem z sosem z patelni i do piekarnika nagrzanego do 180st. na jekies 40 minut. W trakcie pieczenia przewrociłam go raz. Po upieczeniu zdjełam sznurek i pokroiłam ostrym nozem w plastry.

Do rolady był zrobiony smietanowo-czosnkowy sos na zimno z ziołami (koperek, bazylia). Było pycha nawet córka po raz kolejny zjadła szpinak i nie krzywiła sie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

18.05.2011 01:26
Wygląda po prostu wspaniale.

Sarenka

17.03.2011 18:50
Takie roladki to swietna sprawa, choc zazwyczaj uzywam piersi z kurczaka, bo sa latwo dostepne.

eli_555

21.08.2010 00:15
Lubię indyka i uwielbiam szpinak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat