Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z ryżu i twarogu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
twaróg 35 dag
mleko 1 szkl
margaryna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jaja 4 sztuki
szczypiorek troche
Bułka tarta klasyczna Prymat troche
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z ryżu i twarogu

Ryż opłukać, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika. Utrzeć tłuszcz, dodając po jednym żółtku. Twaróg (tłusty) zemleć w maszynce lub przetrzeć, dodać emulsję, posiekany szczypiorek, mąkę i przyprawy oraz ostudzony ryż. Ubić pianę z białek, lekko wymieszać z całością. Masę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką lub do filiżanek. Wstawić do naczynia z gorącą wadą i ugotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak