Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia zapiekana z marchewką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew młoda 1 szt
mięso mielone 80 dag
cebula 2 szt
pieczarki 8 średnie
czosnek 3 ząbki
masło klarowane 2 łyżki
oliwa
sól
pieprz
chili
ser żółty
Kucharek przyprawa uniwersalna
cukinia 4 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z marchewką

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy pokrojone w półtalarki pieczarki. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Mniej więcej jedną trzecią miąższu dodajemy do pieczarek i cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lekko solimy. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie do chwili aż lekko zbrązowieje i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku kucharkiem, pieprzem i chili. Cukinie napełniamy farszem, posypujemy startą na grubych oczkach marchewką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, po czym posypujemy startym na gubych oczkach żółtym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 25.03.2013 16:58
pyszne,zdrowe danie
Bernadeta1 02.03.2013 19:33
to moje smaki,pycha
IKrakowianka 01.03.2012 20:58
jak zapiekanka-to coś dla mnie! :)
gusia1000 30.01.2012 22:41
fajne jedzenie.
anemon 29.12.2011 08:41
Smaczny i apetyczny pomysł na cukinię.
Agnieszka_B 06.12.2011 20:58
Bardzo apetyczna zapiekanka:)
ronald88 01.12.2011 16:53
super
pacpaw 30.11.2011 21:13
i cuknię jeszcze gdzieś uchowałaś
MAR3STA 30.11.2011 09:47
apetyczna!
MAR3STA 30.11.2011 09:47
apetyczna!
stokrotka 29.11.2011 22:07
lubię cukinię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak