,,Chińskie” pierożki z patelni :

,,Chińskie” pierożki z patelni :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 ½ szklanki mąki + mąka do podsypania przy wałkowaniu,½ szklanki mąki ziemniaczanej

  • pieprz mielony,sos sojowy,20 pełnych łyżeczek mielonego gotowanego mięsa z kurczaka

  • 1 marchewka

  • gorąca woda

    1 szklanka
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obrać i utrzeć na tarce ( grube oczka ) i podsmażyć na łyżce oleju. Dołożyć mięso .Smażyć mieszając .Doprawić sosem sojowym , pieprzem, trawa cytrynową , przyprawą do dań chińskich z woka .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać zgodnie z upodobaniem polane masłem lub z sosem sojowym do maczania lub surówkami doprawionymi trawą cytrynową .
Ja podałam na surówce z tartej marchewki z tartym ogórkiem i mandarynkami doprawioną słodko pikantnym Sosem śliwkowym z imbirem ( Plum sauce ), trawą cytrynową i olejem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasiax18

10.05.2012 21:30
extra

Goya

31.03.2012 15:03
super

kasiazur

10.02.2012 08:11
fajne

zbysio

14.05.2011 19:39
0000000000000

banditka

23.11.2010 09:36
super podane

annamariakowalczyk3

16.11.2010 21:57
super,

annamariakowalczyk3

16.11.2010 21:57
super,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat