,,Rolo-coś \"

,,Rolo-coś \"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 plasterki , cienkie i długie szynki wędzonej na zimno ( np Jamon Serano )

  • 3 łyżki pokrojonego koperku,2 łyżki pokrojonej drobno czerwonej papryki

  • sos do pieczeni jasny

  • ryż długoziarnisty

    5 dag
  • papryka żółta

    2 łyżki (drobno pokrojona)
  • masło

    2 łyżki
  • olej z pestek winogron

    2 łyżki
  • schab bez kości

    2 kotlety
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuścić masło i obsmażyć na nim ryż .Dodać masło, 1,5 szklanki wody i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie całkowicie wodę.
Kotlety schabowe i pierś z kurczaka rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa tak by były jak najcieńsze .
Ułożyć obok siebie szynkę ( tak by utworzyć jeden duży płat. Na to położyć kotlety schabowe , a na nich pierś z kurczaka. Posolić i popieprzyć. Posypać warstwa kopru. Na koper wyłożyć ugotowany ryż .A na niego wymieszaną pokrojoną paprykę .
Delikatnie zawinąć roladę ( nie przejmować się tym , że część ryżu przy zwijaniu wypada ) .Obwiązać nicią do mięs tworząc na roladce siatkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladę na rumiano z obu stron. Przełożyć razem z tłuszczem do garnuszka .Na patelnię wlać 2 szklanki wody , zagotować i przelać do mięsa .
Dusić na małym gazie ok 1 godziny .Wyjąć mięso i delikatnie usunąć nitki. Pokroić na porcje pod skosem. Wywar z duszenia mięsa zaprawić sosem jasnym do pieczeni do smaku i gęstości. Można dodać trochę słodkiej śmietanki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewaa

23.10.2011 16:36
wyglada bardzo apetycznie:)...super pomysł

Anna146

09.08.2011 07:01
apetycznie wygląda

Joanna108

15.06.2011 21:48
Ty to masz pomysły Buniu - smakowite :) !!!

ewasylwia

23.08.2010 20:27
Pomysłowa nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat