Strucla z nadzieniem serowym

Strucla z nadzieniem serowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • drożdże świeże

    10 gram
  • mleko

    1/4 szklanki
  • masło

    100 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • sól

    1 szczypta
  • ser tłusty

    350 gram
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żółtko

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • rodzynki

    50 gram
  • żółtko

    1 sztuka
  • słodka śmietana

    1 łyżka
  • jajko

    1 duże
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strucla z nadzieniem serowym
Przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
Krok 2 - Strucla z nadzieniem serowym
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam jak linę i sklejam końce.
Krok 3 - Strucla z nadzieniem serowym
CIASTO: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże zrobią się płynne, dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki, dodaję wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajko, cukier, szczyptę soli, wlewam letnie mleko oraz roztopione masło i miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Strucla z nadzieniem serowym
NADZIENIE: ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

15.03.2017 21:22
Kuszaco wygląda

jan_mag

15.03.2017 09:17
Pyszności :)

pestka

11.03.2017 08:42
smaczna strucla

IZABELA29

16.09.2016 21:42
Pysznie wygląda

w mojej kuchni

12.09.2016 00:31
takie słodkości lubię

Ela15

02.09.2016 16:40
fajna strucla

cukiereczek

07.11.2015 15:47
puszystsza, serowa Lubię to!

mileneczka5

22.10.2015 20:44
musze przepis wypróbowac:)

anemon

04.01.2015 09:33
Bardzo dziękuję i polecam.

kasia.s

08.11.2014 18:09
Uwielbiam drożdżowe ciasta... do tego szklanka mleka... Pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat