Naleśniki zapiekane

Naleśniki zapiekane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • jajko

    2 szt
  • żółtko

    1 szt
  • mleko

    1/4 l
  • woda

    1/4 l
  • oliwa

    5 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • serek waniliowy

    500 g
  • rodzynki

    200 g
  • cukier

    4 łyżki
  • kwaśna śmietana

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki , jajek, soli, mleka, wody i oliwy przygotuj ciasto i odstaw na około 20 minut.
W tym czasie przygotuj farsz.
Rodzynki ( w tym przypadku duże jumbo ) zalej gorącą wodą i po chwili osącz.
Do miski przełóż twarożek, dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki śmietany.
Wymieszaj.
Odłóż kilka rodzynek i resztę wrzuć do farszu i wymieszaj.
Usmaż naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładaj porcje nadzienia, zawiń w rulony i ułóż w formie do zapiekania lub żaroodpornego naczynia.
Po naleśnikach rozprowadź pozostałą rozmieszaną śmietaną.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekaj 20 minut.
Po wyjęciu posyp odłożonymi rodzynkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasiurek

22.08.2010 11:57
pychotka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat