Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka- ciasto drożdżowe

    50 dag
  • mleko- ciasto drożdżowe

    100 ml
  • masło- ciasto drożdżowe

    2 łyżki
  • cukier- ciasto drożdżowe

    6 łyżek
  • sól- ciasto drożdżowe

    1 szczypta
  • śmietana słodka

    1 litr
  • masło- ciasto maślane

    1 kostka
  • mąka- ciasto maślane

    4 łyżki
  • oliwa

  • ciasto drożdżowe:

    4-5 dag
  • drożdże

    4-5 dag
  • dżem malinowy

    10 dag
  • białko

    1 sztuka
  • jaja

    2 na caisto drożdżowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże należy rozprowadzić z mlekiem i mąką, dodać szczyptę soli i wymieszać z miękkim masłem, cukrem i jajkami. Zagnieść ciasto drożdżowe. Odstawić je na 30 minut. Z masła i mąki zagnieść ciasto maślane. Uformować blok o długości 20 cm. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt 40x 50 cm. Ciasto maślane owinąć drożdżowym, rozwałkować. Zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm i kroić w paski. Z folii aluminiowej formować rurki, smarować je oliwą, nawijać paski ciasta. Smarować je białkiem i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10- 15 minut. Rurki należy ostudzić. Słodką śmietanę ubić. Do rurek nakładać odrobinę dżemu i bitą śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

25.09.2013 20:17
wyglądają idealnie

Wafelek2601

28.08.2013 19:23
Też takie robię, są super

caralajna

06.08.2012 09:03
zjadłabym taką rurkę, fajny przepis

Wacław

22.06.2011 09:05
ojejku,ale to apetyczne !

plocia

04.02.2011 23:00
ojjj tak takie rureczki lubię

marzencia2007

04.02.2011 16:47
super przepis, uwielbiam rurki :)

Iwusia

11.07.2010 13:00
Fajny przepis muszę wypróbować, bo uwielbiam rurki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat