Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuk
  • mleko

    pół litra
  • cukier

    3 łyżki +3 kopiate łyżki
  • mąka

    1/2 kg +3 kopiate łyżki
  • margaryna

    15 dag +3 kopiate łyżki
  • truskawka

    70 dag
  • drożdże

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić z małą ilością mleka. Wlać je do miski i dodać 1 całe jajko oraz 4 żółtka, 2 łyżki cukru i resztę mleka. Wymieszać z mąką ile jej zabierze. Może być więcej. Dodać roztopioną margarynę. Wyłożyć na brytfannę. Na to ułożyć truskawki. Na truskawki dać kruszonkę, którą trzeba zrobić: z 3 kopiatych łyżek: mąki, cukru i margaryny. Połączyć te wszystkie składniki razem. Posypać p[o truskawkach. Piec w temp. 180 st. Cel. ok 1 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

08.01.2012 11:37
bardzo zaciekawił mnie ten przepis-super pomysł

KasiaK90

30.05.2011 10:35
jejku pyszność

tomek18

28.04.2011 17:18
pyszności

aginaa

25.04.2011 17:12
uwielbiam takie

Iwusia

12.04.2011 17:49
wspaniałe :)

IlonaAlbertos

15.02.2011 14:02
Wygląda apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat