Keks mocno bakaliowy.

Keks mocno bakaliowy.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła prawdziwego

    10 dag
  • miodu

    1 szkl
  • jajko

    1 szt
  • cukru

    1/2 szkl
  • kakao

    1 płaska łyżka
  • skórka starta z jednej cytryny

  • mąki

    3 szkl
  • cynamonu

    1/2 łyżeczki
  • proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • utłuczonych goździków

    1/2 łyżeczki
  • pokrojonych suszonych daktyli

    15 dag
  • suszonej żurawiny

    10 dag
  • kandyzowanej skórki cytronu w kostkach

    10 dag
  • kandyzowanej skórki pomarańczy w kostkach

    10 dag
  • suszonych moreli, pokrojonych

    15 dag
  • rodzynek

    15 dag
  • orzechów włoskich- lekko pokruszonych

    15 dag
  • ananas kandyzowany

    15 dag
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • śliwowica

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód, masło i cukier mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Wystudzić. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cynamon, imbir, skórkę z cytryny, jajko i wystudzony miód. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i wynosimy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy dwie średniej wielkości keksówki, wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i pieczemy ok.1-1,5 godz w 150 stopniach (termoobieg). Po wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i wynieść w chłodne miejsce na ok. tydzień. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub polewą i ew. dekorujemy posypką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

25.05.2013 10:02
z bakaliami pyszny keks

Norgiusz

03.02.2012 11:38
super

Sarenka

22.12.2011 14:52
Ładniutki ten keksik

czekoladka_m

17.09.2011 10:51
Aż się rozmarzyłam ...

caroline1983

15.04.2011 14:16
Super wyglada, a ile ma dodatków :)

Katarzyna156

01.01.2011 18:19
pięknie się prezentuje

eli_555

20.11.2010 21:47
pychota

kasiurek

25.10.2010 08:51
uwielbiam keksy, sama jeszcze nigdy nie piekłam najwyższy czas spróbować!

misia53

18.10.2010 12:36
I ja jak Pyza....

SmacznaPyza

05.08.2010 15:33
lubię jak jest dużo bzambzuł w cieście :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat