W garnku gotujemy wodę, dodajemy ocet, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy płomień tak, aby woda tylko delikatnie się bulgotała. Jajka rozbijamy pojedynczo do szklanej i gotujemy na wodzie ( jajka w koszulkach). Gotowanie polega na delikatnym wlewaniu jajka na wodę i gotowaniu do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno zostać w środku. Na patelni rozgrzewamy 3 dag masła, gdy już się nagrzeje, dodajemy 1/2 szpinaku, odrobinę cukru i soli. Podsmażamy przez minutę i przekładamy na durszlak. Z pozostałym szpinakiem, masłem i cukrem robimy tak samo. Produkty podzieliliśmy na dwie porcje, ponieważ szpinak w mniejszej ilości lepiej się obkurczy na patelni. Odsączony szpinak przekładamy do garnka, dodajemy kremówkę, gałkę, sól i pieprze, mieszamy i podgrzewamy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, na szpinaku kładziemy jajka, posypujemy startym parmezanem i podpiekamy przez 5- 7 minut. Po tym czasie jajka rozkładamy na talerze i podajemy z majonezem.