Przepis i sposób przygotowania na: Zupa poniedzielna
# 3 średnie ziemniaki
# 1 marchewka
# 1/2 cebulki
# 1/8 białej kapusty
# ziele ang.
# liść laurowy
# sól
# pieprz
# sos sojowy
# porcje mięska z rosołu
# łyżka oleju
Wykonanie:
Cebulkę obrać i pokroić w kostkę , Ziemniaki i marchew również obrać i pokroić. Kapustę poszatkować drobno. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i na gorący wrzucić cebulkę , chwilę podsmażyć a następnie wrzucić resztę pokrojonych warzyw . przykryć rondel i dusić aż trochę zmiękną . Potem wrzucić do rosołu który nam został z poprzedniego dnia , włożyć 3 ziarenka ziela , listek laurowy i dogotować jarzyny. W tym czasie mięsko pozostałe z rosołu pokroić w kostkę i włożyć do zupy prawie gotowej aby wszystko było gorące . doprawić do smaku solą i pieprzem , kto lubi może dodać ulubione zioła , można też dodać łyżkę sosu sojowego.