Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z gęsich wątróbek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki gęsie 50 dag
masło 15 dag
smalec 2 łyżki
cebula 1 sztuka
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
imbir do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z gęsich wątróbek

Grzyby namoczyć na noc w małej ilaści wody, następnego dnia ugotować do miękkości; wywar odparować do pół szklanki. Cebulę pokrajać w cienkie talarki poddusić nie rumieniąc, dodać pokrajane w plastry wątróbki. Dusić razem ok. 15 min. Zemleć 3 razy w maszynce, używając sitka do pasztetów. Do masy dodać masło, pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir, sól i wywar z grzybów; starannie wyrobić na gładką masę. Uformować na półmisku w kształt piramidki. Z podanej ilości składników otrzymuje się 75 dag pasztetu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak