Muffiny z ananasem.

Muffiny z ananasem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła prawdziwego (miękkiego)

    7,5 dag
  • cukru pudru

    1 szklanka
  • wiórków kokosowych

    4/5 szklanki
  • proszku do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąki pszennej

    2/3 szklanki
  • papierowe foremki do formy na muffiny

    20 szt
  • ananas

    20 dag
  • likier ananasowy

    40 ml
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru i żółtkiem na jednolitą masę. Białko ubić na sztywną pianę. Do masła dodać suche składniki (mąka, wiórki, proszek do pieczenia) i 20 ml likieru, po czym delikatnie wmieszać pianę z białka. Na koniec dodać pokrojone ananasy i od razu nakładać do formy na muffiny. Nie trzeba smarować formy, jeśli jest teflonowa lub jeśli używamy papierowych foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) na ok.20 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy się upiekły. Jeśli jest suchy, muffiny są gotowe. Pozostałą część cukru pudru rozcieramy z 20 ml likieru ananasowego i smarujemy ciepłe babeczki i dowolnie dekorujemy. Muffinki można jeść na ciepło i na zimno. Pięknie pachną, są wilgotne i bardzo smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beatris

27.01.2012 10:40
Uwielbiam muffinki. Takie te? z ch?ci? bym posmakowa?a.

kuklik

21.01.2012 14:46
pomysłowe

Sarenka

06.10.2011 19:34
Wyglądają ślicznie. Muffinek z ananasem jeszcze nie przyrządzałam ani też nie próbowałam, ale zrobię na pewno!

eli_555

01.06.2011 23:25
pychotki

SmacznaPyza

12.07.2010 11:26
pyszne, robiłam już dwa razy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat