dynię obrać wydrążyć miąższ umyć i pokroić na plasterki o grubości 1cm.powinno być jej tyle aby wyłożyć dno blachy,posmarować dynię z obu stron oliwą i układać na wyłożonej folią aluminiową blasze po czym upiec ok.20-30min.aż dynia będzie miękka wystudzić,pomidory umyć najlepiej jak są podłużne do tej potrawy rozcinać wzdłuż na połowę i usunąć pestki,ser pokroić w plasterki grubości ok.0,5cm.i układać w formie warstwy kolejno pomidory,umyte liście bazylii,ser,pomidory,liście bazylii,ser,dynia,liście bazylii,pomidory,ser,liście bazylii,pomidory i na koniec ser,tak aby powstała zapiekanka z dynią w środku,pomidory układać skórką do dołu i sypać świeżo zmielonym pieprzem kolejno każdą warstwę,przykryć folią i wstawić na noc do lodówki,następnego dnia przygotować sos do słoika wlać ocet balsamiczny,oliwę z oliwek,musztardę zakręcić szczelnie słoik i dokładnie wymieszać,następnie wyjąć terrinę z foremki do góry dnem i kroić w grube plastry,na talerzach układać umyte liście rokietty a na nich plastry terriny tuż przed podaniem polać sosem.