Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pikantna zupa jarzynowa

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia
50 dag
ciecierzyca
20 dag
pomidory
2 sztuki
marchewka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
oliwa
2 łyżki
ocet winny
1/2 szklanki
gesta kwaśna smietna
3/4 pojemnika
papryczka peperoni
1
natka
1/2 peczka
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
curry
Sklep Prymat
sos tabasco
kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa jarzynowa

Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Czosnek obrać, przeci-snąć przez praskę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Oliwę mocno rozgrzać, podsmażyć na niej czosnek, marchewki, pomidory i osączoną ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem i 3 szklankami wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, garnek z zupą przykryć, dusić około godziny. W tym czasie obrać dynię i usunąć z niej pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Peperoni oczyścić, umyć i posiekać. Zupę zmiksować, włożyć do niej dynię i peperoni, gotować na małym ogniu kolejne 20 minut. oprawić na pikantnie solą, pieprzem i tabasco. Natkę posiekać. Zupę przelać na talerze, każdą porcję udekorować kleksem śmietany i posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak