Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM, PANCETTĄ I RICOTTĄ
Podgrzej piekarnik do 200⁰C. Rozwałkuj ciasto na okrągło aby wpasowało sie w naczynie do pieczenia tarty. Ułóż ciasto na dnie oraz na bokach naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie papierem do pieczenia i piecz przez ok 15 minut. Nastepnie zdejmij papier i piecz jeszcze przez 5 minut.
W miedzyczasie zagotuj groszek w osolonej wodzie przez około 5 minut a następnie odsedź. Zgriluj pokrojoną w kosteczkę pancettę aż bedzie chrupiąca. Zmieszaj ricotte z jajkami, mlekiem i gałka muszkatołowa. Możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180⁰C. Umieść gorszek i pancettę na dnie naczynia i zalej to miksturą z ricotty. Włóż spowrotem naczynie do piekarnika na około 25-30 minut aż nadzienie się zarumieni.
Serwuj na ciepło lub na zimno z niewielka iloscią rzeżuchy wodnej /sałaty.