Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką
Naleśniki ze szpinakiem w wersji FULL WYPAS! Mamy tu i mięsny dodatek, i pyszny sos, no i oczywiście sprawdzone naleśniki z farszem szpinakowym!
Kroki postępowania
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać na gładką masę i upiec. Upieczone wyłożyć na talerz pod przykryciem by się "spociły". Dzięki temu będą elastyczne.
Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść i podsmażyć na oliwie na złocisty kolor.
Szpinak opłukać, poobierać listki i pokroić je na drobne kawałki. Dodać do cebuli i czosnku i smażyć jakieś 10 min. Można doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę.
Filet z kurczaka pokroić na drobną kostkę, smażyć na oliwie z dodatkiem pieprzu cayenne i curry (lub swoimi innymi ulubionymi przyprawami do kurczaka). Gdy mięso się usmaży dodać do szpinaku i wymieszać.
Wrzuć masło do rondelka, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą, następnie powoli wlej mleko i mieszaj aż do zagotowania. Dodaj czosnek suszony i tarty ser gorgonzola (lub Blue, albo parmezan) i gotuj jeszcze chwilę aż zgęstnieje.