Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak al\'a China
* 1 czerwona papryka
* 25g suszone grzyby mun
* 1 kostka czosnek
* 2 łyżki oliwy extra virgin
* 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
*
* Na marynatę:
* 2 łyżki oliwy extra virgin
* 1/2 łyzeczki pasty wasabi
* 3 łyżki sos teriyaki
* 2 łyżki sos sojowy ciemny
* 2 łyżki przyprawa chińska 5 smaków
* 1 płaska łyżka curry
* 3 łyżki sos chili czosnkowy
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.Paprykę oczyszczamy z nasion,myjemy i też kroimy w kostkę. Suszone grzyby moczymy 15 minut w gorącej wodzie następnie gotujemy je 10 minut-odcedzamy. Jak już ostygną kroimy je w paski. Z powyższych składników robimy marynatę,mieszamy i wkładamy do niej mięso.Chowamy do lodówki na około 2h żeby się przegryzło.W woku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone mięso wraz z marynatą jaka nam powstała.Smażymy mieszając około 10 minut.Następnie dodajemy grzyby,paprykę i całość posypujemy rozkruszoną kostką czosnkową,wlewamy bulion.Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut i gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem chińskim Smacznego :-)