Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus z szynki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka gotowana 1/2 kg
masło miękkie 125 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól
pieprz
żeletyna 1 opakowanie
woda zimna 5 łyżek
rosół wołowy 375 ml
olej
oliwki czarne
natka pietruszki
kremówka 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: mus z szynki

Szynkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa a masło ucieramy na puszystą masę następnie dodajemy ucierając śmietankę i koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy na 10 min do napęcznienia,następnie podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy w chłodne miejsce.Letnią już żelatynę mieszamy z rosołem wołowym i przyprawiamy solą i pieprzem.Sześć łyżek wlewamy do szynki i dokładnie mieszamy na gładką masę.Do wysmarowanej olejem wąskiej podłużnej formy wlewamy tyle żelującego płynu by dno formy zostało przykryte i zostawiamy w chłodnym miejscu by galareta zastygła.Po zastygnięciu dekorujemy ją połówkami oliwek i gałązkami natki pietruszki i ostrożnie wlewamy resztę płynu.Masę szynkową formujemy do kształtu blachy wykładamy na zastygłą galaretę wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy formę w chłodnym miejscu.Mus z szynki wykładamy z formy na podłużny półmisek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.10.2011 17:03
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak