rydze w oliwie

rydze w oliwie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rydze

    1 kg
  • oliwa

    500 ml
  • sól

    100 gram
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • ziele angielskie całe

    kilka ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy,trzonki przycinamy.Gotujemy 1 litr wody z 3 lyzkami soli,wrzucamy grzyby,gotujemy 5 minut,odcedzamy i studzimy.
Do kamiennego garnka nakladamy rydze trzonkami do gory,co trzy rzady przesypujemy sola oraz przyprawami i uciskamy.Gdy wszystkie grzyby beda ulozone,zalewamy oliwa,przykrywamy talerzem i obciazamy ciezarkiem.Gdy po kilku dniach rydze puszcza sok,przekladamy je do sloikow i przechowujemy w chlodnym miejscu.Podajemy na zakaske do wodki...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wredotka1

21.03.2012 14:07
coś innego

Kate131

26.06.2010 07:52
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat