Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

Tarta z tuńczykiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło

    100 g
  • woda zimna

    3 łyzki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    duza
  • ząbek czosnku

  • jajka

    3
  • 200ml gęstej smietany 18%

  • sól

  • pieprz

  • masło do smażenia ok 1-2 łyzek

  • ja dodaje jeszcze troche startego sera moze byc np pelśniowy

  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Te tarte robie od dawna odkad pokochałam tuńczuka z puszki (to niestety w polsce nadal głowna dostepna forma tej ryby) i odkiedy w 1995r. kupiłam sobie moja pierwsza ksiażke z przepisami czyli \"Kuchnia francuska - encyklopedia sztuki kulinarnej\"

Ciasto przygotowujemy: maslo schlodzone pokrojone w kawałki siekamy z mąka i zaganiatamy z wodą. Uformowaną kule owijam folia spozywcza i daje na 30 minut do lodowki. Po tym czasie rozwałkowuje, wykładam na blaszke wysmarowana masłem (w koncu dorobiłam sie blaszki do tart ze specjalnym szklanym dnem, kiedys robiłma w tortownicy:) nakłuwam dno i wkladam do piekarnika na ok 10 minut w 180st.
Robie farsz: Pieczarki w plasterki i wraz z cebula oraz zmiażdżonym czosnkiem wrzucam na gorace masło, smaże do odparowania wody. sole i pieprze. Wykładam na podpieczone ciasto. Zalewam sosem czyli wymieszana smietanka z jajkami, zielenina sola i pieprzem.Posypuje serem. I do piekarnika na 200st na 30 minut.
Pyszne zarówno na cieplo jak i nastepnego dnia na zimno, a moze wtedy i jeszcze
lepsza:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

13.03.2012 19:21
zwykła, prosta tradycyjna, a przepyszna baardzo!

wedith1

15.12.2010 20:36
Super! Super! Super! :))))

Ewa104

31.08.2010 11:11
To coś dla mnie i mojej córki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat